Het retentierecht, een middel wanneer men niet betaalt

Gepubliceerd op: 29 maart 2016

Waarschijnlijk heeft u een bordje als het onderstaande wel eens zien hangen bij een bouwplaats. Een bouwbedrijf oefent op deze manier zijn retentierecht uit. Maar wat is het retentierecht precies en is het alleen in de bouw te gebruiken?

retentierecht

Zoals het in de wet is verwoord is het retentierecht “de bevoegdheid die aan een schuldeiser toekomt om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten, totdat de vordering wordt voldaan.”

Terugkijkend naar het bordje op de bouwplaats, kan het zo zijn dat de projectontwikkelaar zijn verplichtingen richting de aannemer niet is nagekomen door bijvoorbeeld facturen onbetaald te laten. De aannemer is in dat geval bevoegd om de afgifte van een zaak op te schorten, oftewel de bouwplaats te “verzegelen”. Hij hoeft de bouwplaats pas vrij te geven op het moment dat de projectontwikkelaar de facturen heeft betaald.

Het retentierecht is ook in andere gevallen, en dus buiten de bouwplaats, bruikbaar. Zo is de reparateur van een auto bevoegd om de sleutels van de auto pas terug te geven op het moment dat zijn klant heeft betaald. Ook kan gedacht worden aan een transporteur die een zending achterhoudt, totdat de nog openstaande facturen zijn voldaan.

Het retentierecht is voor degene die dit recht kan inroepen een sterk middel om niet met lege handen achter te blijven. Op het moment dat de opdrachtgever failliet gaat, dient men normaal met zijn vordering achter in de rij aan te sluiten. Wanneer het retentierecht is ingeroepen staat men sterker en heeft men een voorrangspositie.

Net als over alle onderwerpen binnen het recht zijn over dit onderwerp hele boekwerken verschenen. Het is dan ook niet haalbaar om alles uitputtend te behandelen. Mocht u meer informatie over het retentierecht of een ander onderwerp wensen dan horen wij dat graag van u.

Meer weten over het retentierecht?

U kunt te allen tijde vrijblijvend contact opnemen via ons telefoonnummer 0167 – 521508 of via het contactformulier.

    ©2016 Knoester en Kuit Advocaten            Internetbureau: Webton.nl